TvMustra logo
Twitter Live Megosztás:

191 Csatorna kínálata egy helyen
Tv műsor műsorújság

Magyar mérnöki csoda a Discovery Channel műsorán

 2017. május 23.

Ma este a Discovery Channel képernyőjére kerül a Kelenföldi Erőmű, így azok is bebarangolhatják, akiknek korábban nem volt lehetőségük erre. Azért is érdemes este a csatornára kapcsolni, mert a közeljövőben nem várható, hogy újra megnyitják a nagyközönség előtt ezt az lenyűgöző, monumentális helyszínt.

Magyar mérnöki csoda a Discovery Channel műsorán

A Discovery Channel kamerái a sokak által már ismert üvegkupolás art deco stílusú irányítótermen kívül más izgalmas helyekre is eljutottak és újabb érdekességeket fednek fel az erőművel kapcsolatban. A ma esti különleges epizódjában a Kelenföldi Erőmű mellett a New York-i Wardenclyffe tornyot is megismerhetik a nézők. Bár a két helyszín földrajzilag nagyon távol esik egymástól, az a tény, hogy mindkettőt több mint száz éve építtettek és még ma is a technika élvonalába tartoznak, összeköti őket. A ma esti rész kapcsán az egykori igazgató, Horváth Tibor a forgatás részleteiről és a Kelenföldi Erőmű múltjáról, jelenéről és jövőjéről mesélt nekünk.

Mettől meddig volt pontosan a Kelenföldi Erőmű igazgatója? Ezen időszak alatt mi volt a legemlékezetesebb momentum az Erőmű életében?

2007-től 2016 végéig voltam az erőmű igazgatója, és az 1977. évi belépésemtől 1988-ig is itt dolgoztam. Az 1988-2007 közötti időszakban a Budapesti Erőmű Zrt. beruházási-karbantartási igazgatói, vezetői pozícióit töltöttem be. A kelenföldi igazgatói időszakom emlékezetes momentumai voltak például, amikor a 2011-ben és 2015-ben korszerűsítettük a gázturbinát vagy például, amikor 2014-ben az erőmű 100 éves évfordulójára rendezett kiállítási anyagokat és az ehhez kapcsolódó eseményeket szerveztük.

Pontosan miért nem látogatható most az erőmű híres irányítóterme?

Azt az épületet, amiben az irányítóterem van, az erőmű tulajdonosai eladták, ezért sajnos csak különleges alkalmakkor, az új tulajdonossal való egyeztetés után lehet látogatni.

Várhatóan lesz még lehetőségük az érdeklődőknek élőben is megcsodálni az erőművet?

A működő erőművet és a 80-100 éves részt a jelenlegi erőmű vezetéssel egyeztetve lehet ritkán, csoportosan meglátogatni, ahol egyébként számtalan érdekes látnivaló van.

Az Erőmű a megépítésekor is népszerű látványosságnak számított?

Az eredeti főépület 1914-1930 között épült, több ütemben. Az akkori legkorszerűbb technikai szinten és építészetileg is egyedülálló formában, ezért azt kell, hogy mondjam mindenféleképpen különleges mérnöki műalkotásnak számított a maga korában is.

Hogyan zajlott a Discovery Channel forgatása, mesélne egy keveset a tapasztalatairól?

A stáb el volt ragadtatva, a régi épület és a belső tér látványától. Látszott, hogy hozzáértők, akik ritkán látnak hasonlót, mint amit itt tapasztaltak. Maga a forgatás három napig tartott és nagyon figyeltek arra, hogy az egyedülálló részleteket is felvegyék. Például a híres villamos kapcsolóépület olyan részét is rögzítették, ami nem volt része még a 100 éves ünnepség alkalmából szervezett nyílt lakossági túráknak sem.

Miért lehet érdekes úticél a Kelenföldi Erőmű a Discovery Channel nézőinek, a képernyőkön keresztül?

Itt egy több mint 100 éves múltú technika párosul egy jelenleg is működő, korszerű, magas hatásfokú, környezetbarát erőmű látványával. Büszkén őrizve a múlt hagyományait, de villamos- és távhőtermelő technológiáját folyamatosan fejlesztve a mai kor üzleti követelményeinek szem előtt tartásával működik az erőmű. Szerintem ez a szemlélet páratlan helyszínné teszi a Kelenföldit, amit mindenképpen érdemes közelebbről is szemügyre venni.

FÉLBEHAGYOTT MÉRNÖKI MEGOLDÁSOK, AZ ERŐ VONZÁSÁBAN - MÁJUS 23-ÁN, 20:00-TÓL CSAK A DISCOVERY CHANNEL MŰSORÁN

A Discovery Channel TV műsora a TvMustra oldalán: https://www.tvmustra.hu/tvmusor/DISCOVERYCHANNEL

archívum

hírpartnerünk

DTV News

facebook

bejegyzések

A csatornák a műsorváltoztatás jogát fenntartják! A portál üzemeltetője semmiféle felelősséget nem vállal a weboldalon megjelentetett hirdetések tartalmáért, illetve a hirdetésekhez feltöltött képekért!