Daniel Morgan, Horatio Gates és Lord Cornwallis – bizonyára sokak számára ismeretlen ez a három név, pedig nélkülük lehet, hogy nem is létezne korunk legmeghatározóbb világhatalma, az Amerikai Egyesült Államok. A DoQ-n május 10-én debütáló Washington tábornokai című háromrészes sorozat az USA első elnökével, George Washingtonnal kapcsolatba kerülő tábornokokat mutatja be, akik sorsdöntő szerepet játszottak az amerikai függetlenségi háború alakulásában.

undefined

A brit fennhatóság alá tartozó tizenhárom észak-amerikai gyarmatért folyó küzdelem már 1763-ban elkezdődött, ám fegyveres szakaszba csak 1775-be lépett. Eleinte a kedvezőtlen adók és rendeletek ellen folyó küzdelem végül, 8 év háború után békekötéssel zárult, ahol az Amerikai Egyesült Államok szuverenitását végül Nagy-Britannia elismerte.

Daniel Morgan, az elismert amerikai taktikus

Daniel Morgan dolgozott erdőirtásokon, fűrésztelepen és kocsisként is, mielőtt a tartományi erők lövésze lett és az amerikai függetlenségi háború egyik legtehetségesebb taktikusává nőtte ki magát. Tapasztalatlansága ellenére Morgannek 96 embert sikerült toboroznia az 1775-ös bostoni ostrom idejére mindössze 10 nap alatt. A gerillataktikával sikeressé vált, ám megosztó szakaszvezető olyan ismertebb csatákban is részt vett, mint a Bunker Hill-i csata valamint a whiskey adó kapcsán kirobbant lázadás Virginiában.

Horatio Gates, a visszatérő dandártábornok

A brit hadseregben az előrelépéshez pénzre és befolyásra volt szükség. Ez a fajta hierarchia annyira frusztrálta Horatio Gates-t, hogy családjával együtt Észak-Amerikába költözött. Ám a bostoni teadélután és a háború kitörésének híre felkeltette szunnyadó katonai ösztöneit, és egyből felajánlotta szolgálatait Washingtonnak. A Kontinentális Kongresszus dandártábornoknak nevezte ki, és őt tartják a későbbi Egyesült Államok első főhadsegédének is. Így lett egy visszavonult brit katonából az amerikai függetlenségi háború egyik kiemelkedő karaktere.

Charles, Cornwallis, a brit stratéga

Charles Cornwallis-ra az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is úgy emlékeznek, mint az amerikai függetlenségi háború egyik vezető tábornokára. A britek oldalán harcoló katonatiszt altábornaggyá való előléptetése után Clinton tábornok mellett kezdte meg észak-amerikai szolgálatait. Együtt segítették William Howe tábornokot New York bevételében, ahol Cornwallis-ra gyakran osztottak vezető szerepet. Az ő hadosztálya állt a Long Island-i csata élén, és ő üldözte végig New Jersey-n a visszavonuló George Washingtont a város elesése után.

A Washington tábornokai május 10-től három héten át látható a DoQ-n, kedd esténként 22.05-től!

A DoQ TV műsora a TvMustra oldalán: http://www.tvmustra.hu/tvmusor/DOQ