TvMustra logo
Twitter Live Megosztás:

191 Csatorna kínálata egy helyen
Tv műsor műsorújság

Televíziós világpremier: a NatGeo mutatja be elsőként a Malala-filmet

 2016. március 01.

Az Oscar-díjas Davis Guggenheim alkotását több országban műsorra tűzték a mozik, a televíziós csatornák közül azonban elsőként a National Geographic Channel mutatja be világszerte.

Televíziós világpremier: a NatGeo mutatja be elsőként a Malala-filmet

Malala Juszufzai a legfiatalabb Nobel-békedíjas, aki majdnem életével fizetett azért, mert felemelte szavát a nők jogaiért. A 19 éves lány nevét világszerte ismerik, és mára milliók tiszteletét vívta ki. Malala története 2012-ben vált széles körben ismertté, amikor tálib szélsőségesek több lövéssel megsebesítették egy iskolabuszon a pakisztáni Szvát-völgyben. A támadás nem véletlenül érte a pakisztáni diáklányt, a tálib uralom ostorozása miatt került a terroristák célkeresztjébe. A Szvát-völgy ugyanis a tálibok fennhatósága alá került, akik bezárták a lányiskolákat, betiltották a zenét, a televíziót, és korlátozták a nők jogait. Malala tiltakozásul az interneten kampányolni kezdett a szélsőséges intézkedések ellen, és a nők oktatáshoz való jogának szószólója lett.

A fiatal lány több halálos fenyegetést kapott, de nem hagyott fel tevékenységével, így 2012 októberében fegyveresek állították meg iskolabuszát, és több lövést adtak le az akkor 15 éves lányra. Az egyik golyó a fejét érte, és az agyához közel fúródott be, így szinte reménytelennek tűnt a felépülése. A merényletben szerzett sebeiből azonban csodával határos módon felgyógyult, és még aktívabban folytatta tevékénységét. „Ez nemcsak az én történetem, hanem több millió emberé” – nyilatkozta, majd számos alkalommal felemelte szavát a nők jogaiért, szónokolt az ENSZ ülésein, és mára a nők tanuláshoz való jogát szorgalmazó mozgalom egyik élharcosává vált. A rászorulók támogatására Malala Fund néven alapítványt hozott létre, munkásságát pedig 2014-ben Nobel-békedíjjal ismerték el. Életéről először könyv, majd film is született: a pakisztáni diáklány történetét az Oscar-díjas Davis Guggenheim megindító alkotásban mutatja be. A dokumentumfilm Malala életének valamennyi szeletét elénk tárja: megismerjük, miként vívja emberjogi harcát családja odaadó támogatásával; látjuk őt aktivistaként, de egyszerű fiatal lányként is testvérei és barátai körében. A Malala című alkotás számos országban bemutatásra került a mozikban is, hazánkban azonban a National Geographic Channel műsorán lesz látható. A NatGeo tevékenyen részt vesz az alkotás népszerűsítésében, és a televíziós csatornák közül elsőként tűzi műsorára a filmet a világ 171 országában. „Számunkra, akik vezető szerepet töltünk be a globális fontosságú történetek emberekhez való eljuttatásában, nem pusztán megtiszteltetés részt venni ebben a projektben, hanem egyenesen kötelesség” – mondta Courteney Monroe, a National Geographic Channel vezérigazgatója.

Malala – bemutató 2016. március 5-én, szombaton 21 órakor a NatGeo műsorán.

A National Geographic Channel TV műsora a TvMustra oldalán: http://www.tvmustra.hu/tvmusor/NATIONALGEOGRAPHIC

archívum

hírpartnerünk

DTV News

facebook

bejegyzések

A csatornák a műsorváltoztatás jogát fenntartják! A portál üzemeltetője semmiféle felelősséget nem vállal a weboldalon megjelentetett hirdetések tartalmáért, illetve a hirdetésekhez feltöltött képekért!